Surdeigsbrød

2016-07-07-07-31-03

«Dolly» i sin spede barndom

Kan jo skrive et par ord om mitt møte med surdeigsbakst. Det var sommeren 2016 da jeg nok en gang var på jakt etter noe fornuftig å ha pålegget på, at jeg kom over en artikkel om fodmap i maten. Jeg har liksom alltid hatt mye vondt i magen, og aldri funnet ut hva det kommer av. Irritabel tarmsyndrom kaller legen det, og jeg ble ikke noe klokere av den beskjeden. Mener å huske at også rådet fra legen var å spise variert og sunt, med fokus på grove meltyper, mye frukt/grønt og lite men riktig fett… jovisst… Men faktum er at jeg har ikke blitt bedre om jeg har livnært meg lange perioder på veldig sunn kost. Magen romler like mye, og jeg har følt meg helt elendig.

Long story short. Jeg tror nå at jeg vet hva som feiler meg. Jeg tåler ikke mat med mye fodmap i, og jeg jobber nå har sakte men sikkert for å lokalisere de verste fiendene i matveien, de som gjør at magen min hever til dobbelt størrelse og får meg til å føle meg helt elendig og gjør meg til tider så dårlig at jeg ikke kan komme meg fort nok hjem fra sosiale lag. Så langt har jeg funnet at jeg må holde meg unna løk/hvitløk og sopp, epler, pærer og vanlig brød (mel) og vanlig melk. Men brød bakt av spelt og hevet med surdeig, ser ut til å fungere veldig bra for meg! Og det er helt uten sidestykke det beste brødet jeg vet om.

Slik lager jeg ett brød (jeg starter alltid på morgenen):

30 gram surdeig (min er satt med rugmel og vann og en god kompis som bor i kjøleskapet). Se f.eks denne liken som beskriver hvordan man skaper sin egen surdeig.
Denne blandes med 150 gram fin spelt og 1,5 dl lunkent vann
Deigen skal stå i 8-12 timer på benken, i en tett beholder. Enten en bakebolle med tett lokk ellers må du bruke nok plast så det blir helt tett.

2016-07-12-08-06-13

Starter som ble satt på morgenen, bildet tatt om kvelden

Om kvelden blander jeg inn i denne 600 gram spelt. 50/50 med finmalt og grovmalt gir et ganske grovt brød, men dette varierer jeg litt ut fra hva jeg har. Jeg tilsetter også 1 ts godt salt (maldon eller himalayasalt) og 3,5-4 dl lunkent vann. Bland dette godt sammen, jeg bruker en deigskrape og fingrene. Når alt er godt sammenblandet, lar jeg dette stå ca 1 time med bare et klede over. Så vender jeg igjen litt på deigen oppi bollen, og setter på et tett lokk.

Deigen skal nå stå i kjøleskapet i 8 timer.

Neste morgen har deigen hevet ganske mye, og da samler jeg den igjen med deigskrapen noen runder oppi bollen, og lar den hvile i romtemperatur til jeg går på jobb, deretter er det inn i kjøleskapet igjen til det blir kveld..

Sett ovnen på 225 grader og overfør deigen til en liten papirkledd panne eller bruk en jerngryte med lokk, som har stått i ovnen og blitt gyselig varm, denne metoden gir et vanvittig godt stekeresultat, men er fryktelig farlig å holde på med da kjempetunge jerngryter inn og ut av stekeovner ikke er noe spøk…

Stekes i 35 minutter.

2016-07-13-21-39-21

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Strikking. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s