Lavkarbo-brød

Her i huset følger vi ikke så mange «retningslinjer» for hva vi spiser. Bare det er godt er det bra, liksom. Men vi har et bevisst forhold til at det finnes mat som smaker bra, men som ikke kjennes bra i kroppen. Og da hjelper det vel ikke at det er godt, gjør det vel. Vi liker for eksempel at det vi spiser skal gi energi som varer. Det skal jo helst være litt effektivt også, ikke sant? For man kan jo ikke spise hele tiden heller. Vi har også skjønt at det ikke nødvendigvis er slik at det man spiser, blir tatt opp i kroppen heller, det handler om hvordan tarmene faktisk fungerer. Så det med mat og næring kan være ganske så komplekse greier.

Men, man trenger ikke lese faglitteratur om ernæring for å forstå såpass at raske karbohydrater og fett ikke er en god kombinasjon. Spiser vi sukker og fett, føler vi oss himmelsk bra i ett kvarter, og så føler man seg helt inni granskauen slapp etterpå. Trener vi rett etter jobb, med kun et eple som inntak en times tid før, så yter man elendig. Men trener man etter å ha spist et fornuftig måltid så løper beina av seg selv. Problemet er bare at det er så vanskelig å time det hele.

Men hvis man tenker at det MÅ være grovt brød hver gang man skal velge brød, og det skal være rent kjøtt/fisk til pålegg, og hvis man bare kjøper inn smarte meieriprodukter, og velger ren olivenolje og rapsolje, så er mye gjort. Tar man i tillegg salat ved siden av pizza og pasta-retter, og husker ha grønnsaker ved siden av annen middag, så er det enda bedre. Jeg orker ikke så mye frukt eller gulrøtter, så jeg er ikke så god på det med fem om dagen. Men salat med små søte tomater, agurkbiter, pinjekjerner, maldonsalt og oljedressing, det kan jeg spise mye av.

Vanlig brød bakes det sjelden her i huset, for det er knekkebrød som gjelder. Både wasa husmann og hjemmebakte knekkebrød varer så utrolig mye lenger i kroppen enn brødskiver. NB: husk en lett-yoghurt eller glass melk ved siden av.

Det brødet som hender blir bakt, er av typen lav-karbo. Det er helt fantastisk godt, og søndagsfrokosten i dag besto av dette, med smør og syltetøy (uten tilsatt sukker) det var mektig godt:

Lag en røre av:
4 egg
1 beger cottage cheese
1 dl rapsolje

bruk enten mikser eller stavmikser til dette.  Tilsett:
4 dl kruskakli
1,5 dl havrekli
3 ts bakepulver
2 ts fruktose
2 ts urtesalt
2 ts fiberhusk
2 ts johannesbrødkjernemel
1,5 dl linfrø
0,5 dl sesamfrø eller solsikkefrø

Om røra kjennes veldig tykk kan du ha i litt vann eller melk. La røra stå litt før du heller den i en brødform med bakepapir.

Stekes på 180 grader i 1 time. Etterstek inntil 20 min etter å ha tatt brødet ut av formen.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Mat. Bokmerk permalenken.

2 svar til Lavkarbo-brød

  1. cathrine sier:

    Gode og nyttige betraktninger om hva et godt kosthold er!
    Jeg må prøve den brødoppskrifta.
    Hva er fiberhusk?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s